Pravljični San Marino z okolico

Zakaj prav San Marino? Iz čisto preprostega razloga. Želela sem si obiskati zame novo državo, ki pa zaradi različnih okoliščin ni smela biti predaleč. San Marino in njegova okolica sta se zdela kot naročena.

Čas potovanja: avgust 2021
Trajanje potovanja: 4 dni (San Marino, Rimini, Cesenatico, Ravenna)
Prevožena razdalja: približno 1000 km
Plačilo cestnine: približno 46 eur

SAN MARINO

Za začetek nekaj dejstev o tej državi. Je tretja najmanjša državica v Evropi in meri 61 km2. Njeno glavno mesto si boste hitro zapomnili, saj se imenuje kar San Marino. Velja za najstarejšo republiko na svetu. Čeprav uporablja valuto euro, ni članica Evropske unije. Celotno območje je brezcarinsko (dutyfree).
Ko rečemo, da si bomo ogledali San Marino, navadno govorimo o glavnem mestu. Leži na vzpetini Titano (739 m), na vrh katere lahko pridemo z avtom ali vzpenjačo. Mi smo se odpravili z avtom in ves čas sledili oznakam San Marino center. Med strmim vzpenjanjem boste ob cesti opazili ogromno parkirnih hiš. Mi smo parkirali v parkirni hiši številka 9 (P9), že skoraj čisto pri vrhu in za 3 ure parkiranja plačali 4,50 eur. Iz parkirne hiše smo se s tremi dvigali odpeljali navzgor, do samega vhoda v stari del San Marina.
Če boste potovali z dojenčkom, priporočam nosilko, saj je teren ves čas vzpenjajoč. Z več truda se da tudi z vozičkom, kar smo tudi sami preizkusili.

KAJ PONUJA SAN MARINO?
Piazza de la Liberta
Je glavni mestni trg, ki ga obkrožajo različne zgradbe. Med njimi zagotovo izstopa srednjeveška Palazza Publicco, ki je danes stavba parlamenta.

3 stolpi
Stolpi La Rocca, La Cesta in najmanjši Il Montale so simbol San Marina. Na prva dva se je možno povzpeti (vstopnina za oba 4,50 eur).

Fotogenični razgledi in trgovinice s spominki in lokalčki

RIMINI

Rimini je obmorsko mestece, ki poleti zaživi v vsej svoji luči, saj so plaže natrpane tako z domačini kot turisti. Plaža je mivkasta, na njej so v vrstah zloženi ležalniki, cene le teh pa so odvisne od tega, kako blizu morja so. Ob plaži ne manjka lokalčkov in restavracij, pozitivno pa so me presenetila številna res lepo urejena igrišča za otroke.

V poletnih mesecih si je prenočišče priporočljivo zagotoviti v naprej. Kot je v Italiji pogosto, so tudi tukaj parkirišča večinoma nekaj sto metrov oddaljena od prenočitve. Ulice Riminija so ozke, prometne, tako da avta ni priporočljivo puščati na ulicah. Naš hotel je bil npr. le nekaj metrov oddaljen od plaže, ograjeno parkirišče pa smo imeli 500 m stran.

Seveda pa Rimini niso samo plaže. Splača se sprehoditi tudi po starem delu mesta, kjer je polno ostankov iz rimskih časov. Zanimiv je Arco d’Augusto (slavolok), zgrajen še v času pred našim štetjem, most Tiberio, znan po kamnitih obokih in tempelj Malatestiano. Iz časa srednjega veka je Piazza Cavour, osrednji trg, kjer je danes mestna hiša, mestno gledališče, na sredini pa je spomenik papeža Pavla V.

Rimini leži v pokrajini Emilija – Romanja, za katero je ena bolj tipičnih jedi piadina. Je kot nekakšna prepognjena tortilja z različnimi nadevi. Super za prigrizek ali hitro kosilo.

CESENATICO

Čeprav leži ob morju pa glavna dejavnost tu ni bil turizem, temveč ribištvo. Mesto namreč prečka umetno narejen kanal, v katerem so parkirane manjše in večje ribiške ladje. Prav ta del je tisti, ki je najbolj zanimiv za ogled, saj so ladje res lepo ohranjene, barvite, nekatere so še vedno v uporabi. Na obeh straneh kanala so butične trgovinice in lokali. Če hodite ob kanalu stran od morja, proti železnici, boste kmalu prišli do glavne ceste. Na drugi strani ceste boste lahko občudovali hišice z ogromnimi ribiškimi mrežami, ki pričajo da je ribištvo tu še vedno zelo pomembno. Parkirate lahko na skoraj vseh ulicah. Mestece je res vredno ogleda!

RAVENNA

Na poti proti Sloveniji smo se na hitro ustavili še v zgodovinski Ravenni. Parkirali smo na parkirišču Parcheggio Ravena, ki je le nekaj minut hoje oddaljen od starega dela mesta. Ogledali smo si grobnico Danta Alighierija, Basilico San Vitale in si privoščili božanski sladoled na Piazza del Popolo. Mesto skriva še veliko znamenitosti, nam pa se je na žalost že mudilo domov.

 

Scroll to top