Vikend v Krakovu (s postankom v Brnu)

Krakov po mnenju mnogih velja za najlepše mesto na Poljskem. Tudi mene je dobesedno očaral in presegel vsa pričakovanja. Piko na i je dodalo še novoletno vzdušje in stojnice, ki so se šibile pod različnimi dobrotami. Veselje pa je naslednji dan pretrgala kruta realnost ob obisku Auscwitza, ki velja za največje koncentracijsko taborišče nacistične Nemčije. Priporočam, da ga obiščete, saj vam lahko da popolnoma novo perspektivo dogajanja v tistih časih. Občutki, ki sem jih doživljala ob ogledovanju notranjosti barak so res neopisljivi. Potem pa je tu še rudnik soli Wieliczka s svojimi dolgimi podzemnimi hodniki in lesketajočimi kipi iz soli. Prvi obisk Poljske me je več kot navdušil!

Ker je pot do Krakova kar dolga, smo se jo odločili popestriti s sprehodom skozi drugo največje češko mesto – Brno. Tu so večino božičnih stojnic že pospravili, ostalo pa je še nekaj božičnih dreves. Center mesta je bil miren in tih, kar pripisujem dopoldanskim uram. Pred prihodom v mesto smo se odločili, da parkiramo na Parkovaci dum Domini park, kjer lahko parkirate za zapornicami ali v parkirni hiši. Parkirišče je le 5 minut hoje oddaljeno od osrednjega Trga svobode. V Brnu smo si ogledali:

THE OLD TOWN HALL

Znamenit je predvsem portal (vhod v stavbo), ki ga je leta 1510 oblikoval Anton Pilgram. Po vstopu, nad sabo zagledate krokodila za katerega so dolgo mislili, da je zmaj in ga poimenovali Brnski zmaj, z njim pa je povezanih veliko legend. Najlepši del pa je razgled iz 63 m visokega stolpa. Vstopnina za stolp je okoli 3 eur.

KATEDRALA SV. PETRA IN PAVLA

Skupaj z gradom Špilberk, v katerem je danes muzej, katedrala velja za najbolj izstopajočo točko mesta. Zunanja podoba spominja na gotsko, notranjost pa je pretežno baročna. Zanimivo je, da zvonovi v katedrali zvonijo ob 11.00, namesto ob 12.00 kot je to v navadi drugod.

ZELJNI TRG

Zanimiv zaradi Parnaškega vodnjaka, ki simbolizira jamo, obkrožajo pa jo Herkul in tri ženske figure, ki predstavljajo Babilon, Perzijo in Grčijo. Ženska na vrhu je simbol Evrope.

KAPUCINSKI SAMOSTAN

V 6 sobicah ležijo mumificirana trupla kapucinskih menihov in plemstva. Pravijo, da so se trupla ohranila zaradi 60 lukenj v steni grobnice, skozi katere je pihal veter in tako omogočal stalno ventilacijo. 14 odprtin je še danes vidnih, ostale so zazidane. Prav globoko v spomin pa se zagotovo vsakemu vtisne napis pred vhodom v prvo sobo: Tu fui – Ego eris, ki pomeni: ‘ Jaz sem bil ti. Ti boš jaz.’ Presenetila me je zadnja soba, kjer so telesa menihov položena na kamnita tla in od obiskovalcev ločena le s steklom. Absolutno vredno 3 eurov vstopnine!

KATEDRALA SV. JAKOBA IN KOSTNICA

Ogled mumificiranih trupel smo nadaljevali z ogledom kostnice, pod katedralo Svetega Jakoba. Kosti so našli leta 2001, pripadale pa naj bi okoli 50000 ljudem. To jo uvršča na drugo mesto v Evropi, takoj za pariškimi katakombami. Glasba, ki igra v notranjosti je bila napisana posebej za ta prostor. Kosti je res veliko, ampak ker so jih zložili v različne vrste in stolpce, za ogled nismo potrebovali več kot 20 minut. Vstopnina je okoli 5 eur, v kostnico pa lahko vstopite vsake pol ure. Kostnica je odprta od torka do nedelje.

Sledila je 3 urna vožnja do Krakova. Preden smo se sploh odpravili v mesto, smo si ogledali enega najstarejših svetovnih rudnikov, ki ga je UNESCO leta 1978 vpisal na svojo listo svetovne dediščine.

RUDNIK SOLI WIELICZKA

Z lahkoto rečem, da je bil to najlepši rudnik kar sem jih videla. Široki tuneli, skulpture iz soli, podzemno jezero in na koncu še največja podzemna cerkev, ki je v celoti izdelana iz bleščeče soli. Če ne verjamete, da je res vse narejeno le iz soli, lahko brez problema podrsate po steni rudnika in poližete prst.
Sol so tu kopali od začetka 13. stoletja pa vse do leta 2007. Rudnik ima 9 nadstropij, globok je 327 m, v njem pa se prepleta približno 300 km rovov. Skozi celotno pot je zelo lepo prikazan način pridobivanja soli skozi zgodovino. Presenetilo me je, da so za delo v rudniku uporabljali tudi konje, ki so dejansko celo življenje preživeli v podzemlju.
Možen je samo ogled z vodičem, cena je 22 eur. Celotna pot je dolga 3,5 km, toda z vodenjem, fotografiranjem in odmorom za stranišče, traja približno 3 ure. Ne pozabite, da je konstantna temperatura v podzemlju Wieliczke 17°C. Na koncu poti je restavracija in trgovinica s spominki.

KAJ SMO SI OGLEDALI V KRAKOVU?

Zvečer je sledil obvezen sprehod mimo božično/novoletnih stojnic na srednjeveškem trgu Rynek Glowny, osrednjem mestnem trgu Krakova. Trg je res ogromen, obkrožajo pa ga pomembne mestne stavbe, kot npr. mestna hiša. Stavba, ki deli trg na dva dela, že stoletja služi kot tržnica oblačil in nakita. Najbolj fascinantna stavba pa je po mojem mnenju rdeča gotska Marijina bazilika. Vsako polno uro se z vrha višjega stolpa zasliši trobenta. Okrašen z novoletnimi lučkami, je bil trg še posebej čaroben.

Priporočam tudi ogled območja Kazimierz, ki predstavlja judovski del mesta, prvotno poseljen s hebrejskimi trgovci. V času 2. svetovne vojne je bilo območje izropano in opustošeno. Ponovno se je začelo razvijati ko je Steven Spielberg tu snemal film Schindlerjev seznam. Tu se nahaja stara judovska sinagoga in judovsko pokopališče.
Na življenje Judov v mestu spominja tudi Plac Bohaterow Getta, trg poln stolov, ki čakajo na vrnitev izgnanih Judov.

Pravijo, da Krakova nisi dobro spoznal, če se nisi sprehodil po griču Wawel ob reki Visli, kjer naj bi bile najlepše stavbe mesta. Tu je grad (danes spremenjen v umetnosti muzej) z renesančnim grajskim dvoriščem, dih jemajoča katedrala Stanislava in Venčeslava z grobnicami kraljev in Sigismundova kapela z zlato streho. Res priporočam, da si vzamete nekaj uric in raziščete tudi ta del Krakova.

AUSCHWITZ

Največje nacistično koncentracijsko taborišče, kjer je umrlo več kot milijon ljudi. Danes je spremenjen v muzej, simbol terorja in genocida, ki se ne sme nikoli pozabiti.
Za ogled Auschwitza ni vstopnine (razen, če želite ogled z vodičem), ker pa je število obiskovalcev omejeno, si je vstopnico vredno rezervirati preko interneta, kjer sami izberete datum in uro prihoda. V muzej ni dovoljeno nositi večjih nahrbtnikov in torb. Mi smo jih pustili kar v avtu in s sabo vzeli samo najnujnejše. Smer poti je lepo označena, v vsaki hiši in sobi je zapisana razlaga v angleškem jeziku.

Pomembne informacije in nasveti:

– obvezen nakup vinjete za Avstrijo in Češko. Na Poljskem vinjete ni;
– menjava valute: češka krona in poljski zlot (v prispevku so cene pretvorjene v eur);
– na Poljskem obvezno poskusite pierogi (cmoke, polnjene s sladkimi ali slanimi nadevi);
– ne pozabite na toplejša oblačila za v rudnik Wieliczka.

Scroll to top