Kaj videti in doživeti v Valenciji?

BIOPARC

To je raj za male in velike ljubitelje živali. V Bioparcu namreč domuje 150 različnih vrst afriških živali. In v čem se razlikuje od večine drugih živalskih vrtov? Prvič, živali imajo tu veliiiko več prostora. Njihove kletke, sploh niso kletke, ampak prava kopija njihovega življenjskega okolja. V vsaki izmed njih, je več predstavnikov iste vrste, tako da imajo živali družbo. Park je izredno lepo urejen tudi za obiskovalce. Razdeljen je na štiri dele: savana, močvirje, otok Madagaskar in tropski gozd. Najbolj zanimiva nam je bila ograda z žirafami in sloni. Prav posebno doživetje pa je tudi sprehod pod drevesi na katerih spijo ali skačejo lemurji.
Biopark je odprt vse dni v letu, se pa odpiralni čas spreminja glede na letni čas. Vstopnina za odrasle je okoli 23 eur, za otroke do 12 let je cena 18 eur, za mlajše od 4 let pa je vstop prost.

Kako v Bioparc?
– Z avtom: Na voljo je plačljivo parkirišče. Cena celodnevnega parkiranja znaša do 6 eur. GPS koordinate: 39.478142, -0.407052.
– Z avtobusom: Do vhoda vas pripeljeta številki 98 in 99, medtem ko se številki 73 in 95 ustavita pri mostu Nou d’octubre.
– Z metrojem: Pri mostu Nou d’octubre ustavijo številke 3, 5 in 9.
– S kolesom: Iz centra Valencije boste po čudoviti poti osušenega kanala reke Turie potrebovali približno 20 minut. Na voljo je parkirišče za kolesa.

MESTO UMETNOSTI IN ZNANOSTI

Velja za najbolj prepoznavno območje Valencije in zato tudi turistično najbolj oblegano. Pa vendar Valencije ne morete v celoti doživeti, če se ne sprehodite še skozi ta najmodernejši del mesta. Zgrajen je na koncu osušene struge reke Turie, sestavlja pa ga 7 arhitekturno raznolikih zgradb: L’agora – pokriti prostor namenjen koncertom in prireditvam, El pont de l’assut de l’or – viseči most, El palau de les arts reina sofia – operna hiša in center umetnosti, L’umbracle – vhod v Muzej, zasnovan v obliki lokov pod katerimi je sprehajalna pot med avtohtonimi rastlinami Valencije.

L’Hemisferic ali planetarij je stavba, ki že zaprta spominja na oko, ko se odpre pa v njeni notranjosti zagledamo kupolo, zenico očesa. V njej si lahko ogledamo filme na kar 900 km2 velikem platnu. Vsak dan predvajajo okoli 5 različnih filmov. V času našega obiska je bil najhitreje razprodan film o dinozavrih. Če si želite ogledati tega, si vstopnice rezervirajte dovolj hitro. Cena vstopnice za odrasle je 8 eur.

El museu de les ciencies principe Felipe je muzej znanosti, katerega zunanjost spominja na okostje kita. Muzej je zasnovan tako, da je zabaven in poučen za vse starosti, obiskovalci pa lahko večino stvari preizkusijo tudi sami. V pritličju je košarkarsko igrišče lokalne ekipe in samopostrežna restavracija. Cena vstopnice za odrasle je 8 eur.

L’oceanografic velja za največji akvarij v Evropi z najdaljšim podvodnim tunelom. Razdeljen je na različne ekosisteme: Arktika, Antarktika, Sredozemlje, Rdeče morje, močvirje, oceani, otoki, tropska morja. Poleg vodnih živali je en del namenjen tudi pticam mokrišč. Nam se je najbolj vtisnila v spomin razstava meduz in seveda prikupni pingvinčki. Vstopnina za odrasle je 31 eur, možno pa je seveda kupiti tudi kombinirane vstopnice z Hemisfericom ali muzejem znanosti, ki potem znižajo skupno ceno posameznih vstopnic. Če se želite izogniti veliki gneči pri vstopu, si vstopnico kupite preko spleta, kupite Valencia tourist card ali pa bodite tam že pred odprtjem parka. V kolikor si boste želeli ogledati predstavo z delfini, se pozanimajte ob katerih urah je in bodite pri delfinariumu vsaj 20 minut pred predstavo. V L’oceanografic ni dovoljeno nositi hrane. Prigrizke in pijačo lahko kupite na avtomatih, tri restavracije pa ponujajo tudi tople obroke.

MERCADO CENTRAL

Ko vas zagrabi lakota, priporočamo sprehod skozi Mercado central, pokrito osrednjo tržnico Valencie, ki slovi kot ena največjih evropskih tržnic. Izbirate lahko med sadjem, zelenjavo, mesom, siri, morskimi jedmi, pekovskim pecivom, različnimi začimbami, spominčki in še in še. Tržnica je poleg barvite ponudbe jedi zanimiva tudi z arhitekturnega vidika. Zgrajena je namreč v stilu art nouveau. Zunanjost naj bi simbolizirala moč prepletanja železa in barvitega stekla, ki se lepo odseva tudi v notranjosti. Tržnica je odprta od ponedeljka do sobote.

PLAYA DE LA MALVARROSA

Le pol ure vožnje iz centra Valencie in že ste na mivkasti plaži. Urejena je tudi kolesarska pot iz centra Valencie. Poleti predstavlja idealno možnost za hiter skok v toplo Sredozemsko morje, v hladnejših mesecih pa se lahko sprehodite po 1 km dolgi promenadi ob plaži.

TORRES DE SERRANOS

Dva stolpa v gotskem slogu sta bila nekdaj del mestnega obzidja, zgrajenega v 14 stoletju. Predstavljala sta enega glavnih vhodov v mesto. Približno 200 let sta stolpa služila tudi kot plemiški zapor. Danes služita kot razgledni točki, s pogledom na mesto in parke. Vstopnina je 2 eur za odrasle in 1 eur za otroke. Ob nedeljah in praznikih je vstop prost, prav tako za tiste, ki ste kupili Valencia tourist card.

LA LONJA DE LA SEDA

Stavba iz 15. stoletja, časa zlate dobe Valencije, ko je ta bila eno glavnih kulturnih in trgovskih središč Evrope. Je pod Unescovo zaščito in predstavlja lep primer španske gotske arhitekture. Ime v prevodu pomeni ‘menjalnica svile’, čemur je bila hiša v originalu tudi namenjena. Za ogled arhitekturno dodelane notranjosti potrebujete le nekaj minut, združite pa ga lahko z obiskom tržnice Mercado central ali Bazilike Marijinega Vnebovzetja.

STARI CENTER MESTA

Vzemite si nekaj uric, pozabite na ogledovanje znamenitosti in se prepustite utripu španskih ulic. Občudujte arhitekturo, sadna drevesa, barvno cvetje. Če boste imeli srečo, lahko opazujete celo prave ulične plese v narodnih nošah.

 

 

Scroll to top