Naj znamenitosti Toronta

Toronto

Moj ljubi Toronto! Nekaj let nazaj sem imela priložnost poletje in jesen preživeti pri sorodnikih v kanadskem največjem mestu. Pozimi, leta 2018, sem se tja vrnila še za tri tedne. Res je, da je Toronto velemesto in tega prav nič ne skriva, saj se nove stolpnice gradijo iz dneva v dan. Tisto kar ga po mojem mnenju loči od mnogih velemest pa so številne zelene površine in Ontarijsko jezero, ki razbije monotonost mogočnih stavb.

Preden sem odpotovala, nisem imela pojma kaj mesto sploh ponuja. Ja, slišala sem za CN tower in to je bilo to. Res je, da je Toronto največkrat le nekajdnevni postanek na potovanju po vzhodu Kanade ali pa roadtripu od New Yorka mimo Niagarskih slapov. V tem primeru je skoraj gotovo, da vseh naštetih znamenitosti, ki jih delim v tem prispevku, ne boste mogli obiskati in doživeti. Vseeno pa z veseljem opisujem vse, ki se meni zdijo najpomembnejše. Izbrali boste seveda sami.

CN TOWER

Kjerkoli v Torontu se nahajate, vedno vas bo spremljal pogled na veličasten stolp, ki se dviguje visoko nad ostalimi zgradbami. Ste vedeli, da je s svojimi 553,33 m CN tower več let veljal za najvišjo prostostoječo stavbo na svetu, vse dokler ga ni prehitel Burj Khalifa?

Stolp ima tri razgledne ploščadi in dodatno nadstropje za restavracijo, do katerih vas v manj kot minuti pripelje dvigalo, ki že samo po sebi ponuja razgled, saj ima eno stranico stekleno. Na višini 346 m je tako imenovano Look out območje, kjer nastanejo najlepše fotografije mesta. Na stolpu sem bila trikrat pa se še ne morem odločiti ali je razgled boljši podnevi ali zvečer, ko je pod vami nešteto luči. Na višini 342 m je območje steklenih tal ali Glass floor. Pozor! Samo za tiste, ki vas ni strah višine. Najvišja točka stolpa, ki jo lahko obiščete pa je še 100 m višje in se imenuje SkyPod. Za dostop potrebujete posebno vstopnico. Ob lepem vremenu obljubljajo razgled celo do Niagarskih slapov. Cene vstopnic so odvisne od tega, v katero nadstropje želite iti. Pred izhodom je velika trgovina s spominki.

Najbližja postaja: Union
Cena vstopnice odrasli/otroci: 32 CAD/24 CAD (+ 12 CAD za Skypod)

HOCKEY HALL OF FAME

Kanada si hokej lasti kot ‘svoj’ šport zato ne preseneča, da so mu postavili kar muzej. Tu boste lahko videli pravi Stanley cup, skozi galerijo spoznali vse hokejske zvezde, si ogledali hokejsko opremo in repliko garderobe NHL igralcev, pogledali posnetke tekem in svoje hokejske veščine celo preizkusili v različnih simulacijah. Slovenci pa smo zagotovo najbolj ponosni, ko med hokejskimi velikani zagledamo športno opremo Anžeta Kopitarja.

Najbližja postaja: King
Cena vstopnice odrasli/otroci: 18 CAD/12 CAD

RIPLEY’S AQUARIUM

Tik pod znamenitim CN stolpom je Ripleyev akvarij, dom več kot 16.000 vodnim živalim. Tu živijo živali toplih koralnih grebenov, hladnih kanadskih morij, ogromno različnih vrst meduz, nevarne piranje, v podvodnem tunelu pa se lahko iz oči v oči srečate z morskimi psmi in skati. Obisk akvarija je svojevrstno doživetje, posebno za tiste, ki si podobnih akvarijev še niso ogledali kje drugje po svetu.

Najbližja postaja: Union
Cena vstopnice odrasli/otroci: 39 CAD/13-26 CAD

DISTILLERY DISTRICT

Območje, ki je pripadalo Gooderham and Worts, včasih največji žganjarni na svetu, je danes čudovit primer prepleta starega in novega. Industrijske stavbe, zgrajene v viktorijanskem slogu, so spremenjene v lokale, restavracije, galerije, butične trgovinice in razstavne prostore. Tu poteka ogromno različnih festivalov, najpomembnejši in najlepši pa je zagotovo brezplačni božični sejem, ki se v Kanadi začne že konec novembra. Ljubitelji čokolade se boste razveselili dveh čokoladnic, pivoljubci pa nikar ne spreglejte Mill St. Brew puba in njihovega Beer flighta (lojtrice 5 različnih piv). No ja, sama pa nikoli ne bom pozabila kako sem ravno tu pila najbolj zanič vročo čokolado v mojem življenju. Vroča čokolada in okus ingverja po mojem mnenju pač ne gresta skupaj.

Najbližja postaja:
– Castle Frank → Avtobus 65A Parliament → postaja King St. east at parliament street
– King → 504 King east tramvaj → postaja Distillery loop
Cena vstopnice odrasli/otroci: /

TORONTO ISLANDS

Po mojem mnenju ‘must see’ točka, saj ponuja daleč najlepše razglede na mesto. Toronto islands sestavlja več otokov, največji pa so stanovanjska otoka Ward’s in Algonquin ter zabaviščni otok Centre Island. Otoki so dostopni s trajektom na katerega se vkrcate pri Queens Quay, čisto na koncu ulice Bay street. Vožnja traja dobrih 10 minut. Pomembno: nakup kart za trajekt je možen le preko spleta! Dobro se je pozanimati o urniku vožnje trajektov. Na Centre island, ki je najbolj obiskan, trajekti vozijo samo od sredine aprila do sredine oktobra. Otoke lahko raziskujete peš ali z najetim kolesom, avtomobili so prepovedani.

Centre island

Tu se pravzaprav dogaja vsa zabava za otroke in odrasle. Blizu pristanišča se nahaja Centreville Amusement park oziroma manjši zabaviščni park z vlakci, vrtiljaki in sladkimi stojnicami. Vstopnina je okoli 30 CAD. Zraven je kmetija oziroma skoraj mini zoo, kjer lahko nekatere živali tudi božaš in hraniš. Vstopnine ni! Če pot nadaljujete čez most, skozi pisane vrtove in mimo vodnjakov, boste sčasoma prišli do plaže, kjer si poleti le privoščite skok v jezero. Verjamem, da boste tako kot jaz, mnogi debelo pogledali, ko se bo pred vami razprostiral neskončen ocean brez konca, potem pa se boste le opomnili, da v resnici gledate sladko Ontarijsko jezero. Sprehod lahko podaljšate do svetilnika Gibraltar point. Na otoku je tudi igrišče za mlajše otroke. Na voljo je kar nekaj restavracij s hitro prehrano in prigrizki.

Najbližja postaja: Union
Cena vstopnice odrasli/otroci: 8,19 CAD/3,95 CAD – karta za trajekt

CASA LOMA

Casa Loma je dobrih 100 let star grad, s čudovito urejenimi vrtovi in razgledi na mesto. Ime je špansko in pomeni ‘hiša na hribu’. 10 let je bil dom pomembnega finančnika Sir Henry Pellatta. Notranjost še danes krasijo razkošne sobane, ki si jih lahko ogledate. Sama sem se sprehodila le po vrtovih in občudovala zunanjost gradu. Bilo je lepo, vseeno pa Case Lome sama ne bi uvrstila med top 10 znamenitosti Toronta, tako kot jo uvrščajo različni top 10 seznami. Mogoče smo Evropejci preveč razvajeni, ker imamo pred nosom toliko srednjeveških gradov.

Najbližja postaja: Dupont
Cena vstopnice odrasli/otroci: 32,5 CAD/22,15 CAD (za ogled notranjosti)

ROYAL ONTARIO MUSEUM

Krajše ime muzeja je ROM in je naravoslovni, kulturni in zgodovinski muzej, z zbirkami iz celega sveta. Nosi naziv največjega kanadskega muzeja.  Med najbolj popularne razstave se zagotovo uvrščajo tiste o vesolju, živalih, okostjih in zgodovinskih predmetih. Če so vam naštete tematike zanimive, potem le obiščite muzej, ker res ponuja veliko. Obiskala sem že veliko podobnih muzejev, ampak je res vsak po svoje poseben in v vsakem se naučim kaj novega. Stavbo boste prepoznali po značilni obliki diamanta.

Najbližja postaja: Museum
Cena vstopnice odrasli/otroci: 23 CAD/14 CAD

EATON CENTER

Moderno nakupovalno središče s 330 trgovinami in restavracijami velja za najbolj obiskano turistično znamenitost Toronta. Nahaja se v samem središču mesta in je povezan s podzemnima postaja Queen in Dundas. Med štirimi nadstropji trgovin in enim, namenjenim samo prehranjevanju (p.s. pad thai je božanski), sem prepričana, da bo prav vsak našel kaj zase.

Najbližja postaja: Queen ali Dundas
Cena vstopnice odrasli/otroci: /

HIGH PARK

Čeprav je Toronto mesto z veliko parki in drugimi zelenimi površinami, je po mojem mnenju najbolj vreden obiska High park, ki je tudi največji zeleni park v središču mesta. Lahko bi rekli, da sta dve uri dovolj, da park obhodite, vendar raje računajte več. V parku je namreč veliko nasadov rož in različnih dreves (spomladi so zelo lepe cvetoče češnje), brezplačen mini živalski vrt in otroška igrišča. Po parku vozi tudi vlakec, ki cel park obkroži v pol ure. Nikar ne pozabite priboljškov za veverice! Sami pa si jih lahko privoščite v The Grenadier cafe, ki nudi tortice, sladoled in prigrizke.

Najbližja postaja: High park
Cena vstopnice odrasli/otroci: /

COUNTRY CLUB

Country glasba je zagotovo med bolj priljubljenimi zvrstmi glasbe v Kanadi. V Torontu je veliko tako imenovanih country clubov, ki pa se med sabo zelo razlikujejo. Splača se preveriti ali v katerem prirejajo koncert v živo, so kje mogoče karaoke, kakšna je starostna omejitev (obvezen osebni dokument), vstopnina itd. Sama ne morem prehvaliti lokala Rock ‘n’ Horse, kjer sem izpolnila svojo bucket list žejo in prepevala na karaokah. Glasba in natakarji oblečeni v kavbojske uniforme vas bodo zagotovo ponesli v svet western filmov. Piko na i pa doda še tisti pravi gugajoči bik, na katerem se ob minimalnem plačilu lahko preizkusi prav vsak.

Najbližja postaja: St. Andrew (za klub Rock ‘n’ Horse)
Cena vstopnice odrasli: odvisno od dogodka (preveri na njihovi spletni strani)

CNE

Canadian national exhibition je prostor kulinarike, razstav in zabave. Predstavljajte si ogromne lunaparke v hollywoodskih filmih, kjer vsi jejo sladkorno peno in si priigrajo plišaste igrače na raznih igrah. No tako približno to izgleda. Zagotovljena zabava za otroke in odrasle. Dogodek se odvija 18 dni ob koncu avgusta in začetku septembra, točne datume in potek dogajanja pa preverite na uradni spletni strani. Konec tedna je ogromno območje namenjeno food truckom, ki ponujajo hrano iz vseh koncev sveta. Preko celega tedna pa CNE postane prostor številnih koncertov, predstav, parad in športnih dogodkov. Najbolj se mi je v spomin vtisnila večerna vožnja s sedežnico nad celotnim prizoriščem in razgled na osvetljen CN tower.

Najbližja postaja:
– Union → 509 Harbourfront tramvaj
– Dufferin → 209 Dufferin avtobus
– Bathurst → 511 Bathurst tramvaj
Cena vstopnice odrasli/otroci: okoli 20 CAD (hrana in vožnje na ‘vlakcih’ plačljive posebej)

FESTIVALI

V Torontu se praktično vsak dan dogaja kaj zanimivega. Različni festivali, koncerti, kulinarični dogodki, božični sprevodi, parade itd. Iz prve roke lahko pohvalim tri dogodke: Toronto Santa Claus parade, ki se odvija tretjo nedeljo v novembru, Taste of the Danforth, ki je festival grške kulture in se odvija v predelu imenovanem Greektown in seveda že prej opisani Canadian national exhibition. Predlagam, da si pred odhodom na spletu pogledate koledar dogodkov in se odločite, če se vam kateri zdi zanimiv.

NIAGARSKI SLAPOVI

Veličastni slapovi na meji med Kanado in ZDA, veljajo za ene najbolj znamenitih slapov na svetu. Ne glede na to v katerem letnem času ali delu dneva sem si jih ogledala, vedno so me znova impresionirali. To je tudi razlog za odločitev, da jim namenim poseben prispevek, ki si ga lahko preberete tukaj.

Možnosti za oglede in doživetja je seveda še ogromno. Če se mudite v okolici Hockey hall of fame, si lahko želodčke napolnite v St. Lawrence marketu. Poseben je tudi sprehod skozi določene predele mesta kot so Chinatown, Little Italy ali premožnejši del Yorkville. Cherry beach in Sugar beach z roza senčniki sta tipična primera fotogeničnih mestnih plaž. Ljubitelji umetnosti ne izpustite obiska Art Muesum. Potem pa je tu še Dundas square, ki spominja na manjšo razsvetljeno različico Times squara v New Yorku in je zato privlačen posebno v večernih urah.

Idej za ogled znamenitosti in popestritev časa vam tu zagotovo ne bo zmanjkalo. Kljub temu pa je že nekajdnevni postanek v mestu dovolj, da začutimo utrip tega kanadskega velemesta.

Scroll to top