Najlepši kotiček Slovenije – Kranjska Gora

O ja, že večkrat me je kdo vprašal, kaj pa je zate tisti najlepši del Slovenije. Vedno je odgovor isti. To je Kranjska Gora s svojo okolico. Okolje kjer dam možgane na off, kjer me gorski zrak prijetno utrudi pa vendar vedno najdem energijo za nove sprehode in vzpone. Kraj v katerem je nešteto možnosti za rekreacijo in uživanje v objemu gora. V tem prispevku sem se odločila na kratko predstaviti tisto, kar se mi zdi, da bi ob obisku Kranjske Gore moral doživeti prav vsak.

JEZERO JASNA

Najverjetneje najbolj poznano po fotogeničnem zlatorogu, ki ponosno stoji na skali ob jezeru. Za tiste, ki njegovega pomena ne poznate, priporočam v branje Legendo o zlatorogu, ki je tudi čudovita popestritev otrokom med vožnjo do Kranjske Gore. Jezero je priljubljeno v vseh letnih časih. Poleti se lahko v njem kopate (Pozor, voda je zelo mrzla.), skačete iz višine 6 m, supate, pozimi drsate, v vseh letnih časih pa opazujete račke in se sprehajate. Kar nekaj možnosti je tudi za pijačo, prigrizek ali sladoled.

NORDIJSKI CENTER PLANICA

Seveda nam najprej na misel pridejo skakalnice, ki vsako leto gostijo svetovni pokal v smučarskih poletih. Pa vendar prenovljeni center Planica ponuja mnogo več. Poleti in pozimi so urejene proge za tek na smučeh, curling, disc golf, preizkusite se lahko v letenju v vetrovniku, z malo poguma pa uživate v spustu (zipline) iz najvišje letalnice. Nordijski center je tudi muzejski prostor vseh zgodovinskih dosežkov smučarskih poletov, ki so se odvijali na naši velikanki.
Če vam čas dopušča, obisk centra Planica združite s pohodom do Planinskega doma Tamar.

ZELENCI

Izvir Save Dolinke ujet med gorami, čudovite turkizne barve in majhni tolmunčki iz katerih vre voda. Ker so tako lepi in fotogenični, so tudi zelo obiskani. Najmanj gneče je zgodaj zjutraj, največ pa ob sončnih koncih tedna. Od urejenega parkirišča do izvira vas loči le nekaj minut hoje. Za najlepše razglede in fotografije se splača povzpeti na razgledni stolp.

POHODI

Idej za izlet v hribe ali zgolj sprehod vam tukaj zagotovo ne bo zmanjkalo. Izpostavila bom samo nekaj meni najljubših pohodnih poti.

Dolina Tamar, ki je nadaljevanje Doline pod Poncami je odlična izbira za vse starostne skupine, tudi dojenčke v bolj trpežnih vozičkih. Izhodišče za pohod je pod planiškimi skakalnicami, kjer je tudi urejeno parkirišče. Do Doma v Tamarju vodita dve poti. Če izberete levo, zgornjo pot se vam bodo ponujali čudoviti razgledi na gore, otroke pa bodo zamotili balvani in številna mravljišča. Desna, spodnja pot pa je zanimiva, ker vas skozi opazovalnice pouči o imenih vseh gora, ki vas spremljajo ob njej. Obe poti sta položni z občasnimi manjšimi vzponi in vam bosta vzeli približno 45 minut. Če se tja odpravite pozimi, nikar ne pozabite sank.

Tromeja je vrh na meji med Slovenijo, Avstrijo in Italijo. Dolžina poti je odvisna od tega, kje se odločite pustiti svoj avto, čeprav urejenega parkirišča ni nikjer. Če parkirate v Ratečah vas čakata približno dve uri hoda, lahko pa se zapeljete še naprej po cesti in skrajšate svojo pot tudi za pol ure. Na začetku vas pot vodi med travniki in pašniki, drugi del pa se vije po poseki, kjer s pomočjo označb na drevesih na vsakem zavoju odštevate do vrha. Poplačani boste s čudoviti razgledi na vse tri države.

Vzpon do Martuljških slapov se prične pri oglarskih kopah v kraju Gozd Martuljek. Poti sta dve. Pot skozi Martuljško sotesko je ožja, zaradi morebitnega padajočega kamenja tudi nevarnejša, vendar lepša in vodi neposredno mimo Spodnjega slapu. Druga pot je v resnici kolovoz in vodi skozi gozd. Po približno pol ure hoje je možno zaviti iz poti in se spustiti so Spodnjega slapu (5 minut hoje). Vrnemo se na kolovozno pot in kmalu zagledamo Brunarico pri Ingotu, kjer se okrepčamo in občudujemo mogočno Martuljško skupino. Zgornjega slapu še nisem obiskala, do njega pa naj bi bilo še pol ure hoje.

Slemenova špica, zame najlepši slovenski hrib, je najlažje dostopna z Vršiča. Avto parkirate na označenih in plačljivih parkiriščih in se podate na peščeno pot, ki se začne tik ob cesti. Vzpnete se po melišču in prispete na bolj položen, bolj zelen del poti, kjer rastejo pisane gorske rožice in ruševje. Previdnost ne bo odveč, saj so nekateri deli poti dokaj ozki. Še nekaj let nazaj so vas tik pod vrhom pričakala majhna jezerca, imenovana vodna očesa, ki pa so danes le še zaraščene kotanje. Ne rabim omenjati, da so razgledi z vrha špičke čudoviti.

Iz centra Kranjske Gore do jezera Jasna se lahko sprehodite, po pločniku ob glavni cesti ali po makadamski poti ob reki Pišnici. Obe izbiri sta primerni za vse starostne skupine, tudi za dojenčke v vozičkih. Od centra Kranjske Gore do Jasne je približno 1,7 km, toda računajte na nekaj postankov, saj je ob poti kar nekaj zanimivih točk. Zraven hotela Best Western v gore ponosno zre Kekčev spomenik, naprej po poti je ob reki Pišnici Športni park Pišnica, igrišče za malo večje otroke, tik pred mostom pa je ob cesti studenec pitne vode imenovan Baba šči.

BELOPEŠKA JEZERA

Le nekaj kilometrov čez slovensko- italijansko mejo ležijo Belopeška jezera. V resnici sta to dve ledeniški jezeri, nad katerima se dvigajo Julijske Alpe. Obe jezeri sta dostopni z avtom, po mojem mnenju pa je najboljše, če se do njiju odpravite s kolesom. Avto parkirate v Kranjski Gori, sedete na kolo (ki si ga lahko tudi izposodite) in se po kolesarski stezi odpeljete čisto do jezer. Pot je dolga 13 km, povečini ravna, razen krajšega končnega vzpona do jezera. Čudoviti razgledi na gore, ki vas spremljajo ob kolesarjenju so zagotovo pika na i.
Okoli in tudi med enim in drugim jezerom potekajo sprehajalne poti. Prvega obkrožajo drevesa, drugo pa je bolj zeleno, saj leži med travniki in pašniki.

ZABAVA ZA OTROKE

Na polovici poti med hotelom Korona in jezerom Jasna, je ob reki Pišnici Športni park Pišnica, ki je namenjen gibanju vseh starostnih skupin. Je super ideja za dodatno porabo otroške energije na sprehodu do jezera Jasna.

Le kdo se ne spomni junaka Kekca, ki je pohajal po gorah in prepeval vesele pesmi? Otroci ga lahko spoznajo v Kekčevi deželi, kjer se bo predstavil skupaj z ostalimi junaki iz filmov o Kekcu. Obisk med gorami skrite Kekčeve dežele se priporoča za otroke od tretjega leta dalje, cena znaša 15 eur na osebo. Začetek dvourne avanture je pred turistično agencijo Julijana, kjer se vkrcate na Bedanc bus. Resnično nepozabno doživetje!

Smučarske strmine v poletnem času ponujajo zabavo druge vrste. Ena od možnosti je spust po 1500 m dolgem poletnem sankališču Besna Pehta. Vstopnice kupite pod progo Vitranc 1, cene se gibljejo okoli 6 eur na spust.

 

Scroll to top