Sejšeli – rajski otok Praslin

Se mi zdi, da je večna dilema vseh, ki smo obiskali Sejšele ali je lepši otok Praslin ali La Digue. No, midva sva resnično uživala na obeh pa vendar, če morava enega izbrati, izbereva Praslin. Všeč nama je preplet čudovitih turističnih in osamljenih plaž, palmovega gozda, majhnih vasic, piko na i pa doda še obisk sosednjega otoka Curieuse in ogled tamkajšnjih želv.

Prihod na Praslin je možen na dva načina. Ena opcija je prihod z ladjo iz pristanišča na otoku Mahe. Midva se odločila za letalo. Takoj, ko sva priletela na glavni otok Mahe, sva se vkrcala na mini letalo (20 oseb). Sledilo je 20 minut letenja, s čudovitimi razgledi na sejšelsko otočje. Pristala sva na lokalnem letališču, kjer naju je že čakal najin avto. Cesta do apartmaja je bila ozka in strma, tako kot večina cest na Praslinu, za piko na i pa sva prvič vozila po levi strani. Končno sva prispela na drugo stran otoka, do plaže Anse La Farine, ki sama po sebi ni nič posebnega. Bila pa je dovolj mamljiva, da sva komaj čakala, da naslednji dan pričneva z raziskovanjem otoka.

Več o prevozu na in med otoki, o tem kje sva spala in kje jedla si lahko preberete tukaj.

Najin izbor najlepših plaž Praslina:

ANSE LAZIO

Na hitro bi jo opisala kot plažo, ki je zelo zelo lepa, dokler sploh obstaja. Zakaj? Plima povzroči, da je pozno popoldan in zvečer cela plaža pod vodo, kopalce pa nas prisili, da svoje brisače premikamo vsake pol ure višje. No, to je le eno od zanimiv dejstev, drugače pa je plaža absolutno dih jemajoča. Mehek beli pesek, nad njim pa se dvigujejo slikovite velike rjave granitne skale, ki so simbol Sejšelov. Ob robu plaže so palme, ki ustvarjajo prijetno senco. Tisti, ki se vam ljubi sprehajati po plaži, boste slej ko prej našli majhne zalive oziroma bazenčke, ki jih pred valovi varujejo skale in so idealni za namakanje. V bližini ni trgovin, zato imejte hrano in pijačo s sabo. Edino kar boste na plaži lahko kupili so kokosi. Presenetilo me je tudi to, da na plaži ni nobene gneče.

ANSE GEORGETTE

Plaža, ki vam resnično obljublja tisto pravo turkizno barvo morja in belega peska. Za razliko od ostalih plaž, je tu za obisk potrebna rezervacija. Nama so jo uredili kar v najinem apartmaju. Ko se pripeljete do Lemuria Resorta, parkirate na parkirišču za goste, potrdite rezervacijo pri varnostniku in se odpravite na dobrih 20 minut sprehoda do plaže. Za lakoto bodo na plaži poskrbeli s sadnim krožnikom, polnim pisanega tropskega sadja. Senca na plaži je!

COTE D’OR BEACH

Od prejšnjih dveh se razlikuje predvsem po živahnosti. V neposredni bližini plaže je polno restavracij, hotelov, trgovinic. V morju so čolni, ribiški in turistični, ki vas odpeljejo na otok Curieuse. Idealna plaža za tiste, ki si želijo več dogajanja.

Kaj še početi na Praslinu?

VALLEE DE MAI

Sredi otoka Praslin se nahaja območje palminega pragozda, ki je pod zaščito Unesca. Zanimivo je, da tu raste endemit Coco de mer oziroma dvojni kokos. Samo tu in na otoku Curieuse in nikjer drugje na svetu. Je tudi prebivališče slavne sejšelske črne papige. Mož trdi, da jo je videl. Še danes ne vem, če mu verjamem.
Pred vhodom v gozd je urejeno parkirišče (pazite, da ne parkirate, kjer je nevarnost padajočih kokosov). Vstopnina znaša okoli 20 eur, za doplačilo se vam pridruži še vodič. Plačate, vzamete zemljevid in se odločite po kateri poti boste šli. Vse poti so krožne, dolge pa so od 1,5 do 4 km. Brez skrbi, nevarnosti, da bi se izgubili ni, saj so vse poti zelo dobro označene in lepo urejene. Pa srečno z iskanjem črne papige!

OTOK CURIEUSE IN ŽELVE

Majhen otok, na njem pa velikanske želve. Tja so jih sicer naselili, da ohranjajo vrsto, želve pa se po otoku prosto sprehajajo. Največ se jih zadržuje okoli hiške, kjer jih turisti hranijo. Bližnje srečanje s temi velikankami je bilo zelo lepo doživetje. Me je pa otok Curieuse navdušil tudi z močvirnatim svetom mangrov. Med njimi vodi lesena potka, ki povezuje območje želv s plažo Anse St. Jose.
Nama so izlet s čolnom na otok organizirali kar v apartmaju. Iz plaže Cote D’or naju je odpeljal do želv na otoku Curieuse in čez tri ure pobral na plaži Anse St. Jose.

SNORKLANJE PRI OTOKU ST. PIERRE

Iz otoka Curieuse smo s čolnom nadaljevali do otočka St. Pierre. Približno eno uro smo občudovali pisane ribe različnih velikosti. Med skalami se lahko zadržujejo tudi nenevarni morski psi. Midva jih nisva videla, priznam pa da naju je bilo malo strah in sva se držala bolj stran od skal.

Scroll to top