Sejšeli – rajski otoki

Bilo je približno takole: na medene tedne bi šla nekam kjer je toplo, kjer je lepo morje, kjer so lepe plaže, kjer ni množice turistov. Ne želiva pa samo plaž in morja, ker najin popotniški duh pač ne more samo ležati in plavati. Rada bi tudi kaj novega videla in doživela. Tako je po nekaj tednih premlevanja padla skupna odločitev o Sejšelih. In izkazala se je za pravilno.

Republiko Sejšeli sestavlja 115 hribovitih otokov. Med turisti so zagotovo najbolj priljubljeni Mahe, Praslin in La Digue. Mahe je največji otok, ki si lasti tudi glavno in največje mesto Sejšelov – Victorio. Praslin, drugi največji otok, se ponaša z edinstvenim ‘dvojnim’ kokosom, imenovanim coco de mer, ki ga ne najdemo nikjer drugje na svetu. La Digue slovi kot otok brez motornih vozil oziroma kot otok koles. Na njem boste našli tudi tisto sanjsko plažo z granitnimi skalami, ki krasi vse razglednice teh rajskih otokov. Ostali otoki so za turiste težje dostopni ali pa so popolnoma neposeljeni.

PREVOZ PO OTOKIH IN MED OTOKI

Sejšeli so bili stoletje in pol angleška kolonija, kar se še danes odraža v vožnji po levi strani. Če imate dovolj poguma, da se v tem preizkusite, obvezno priporočam najem avtomobila na otokih Praslin in Mahe. Midva sva avto na obeh otokih najela pri ponudniku Bliss car hire in bila zelo zadovoljna. Po otokih vozijo tudi manjši avtobusi, ki vas pripeljejo do vseh glavnih turističnih točk. Slabost le teh je, da je do postajališč potrebno prehoditi kar nekaj klancev, saj so Sejšeli zelo gorati. Dejstvo pa je, da je cena najema avtomobila okoli 40 eur na dan, cena vožnje z avtobusom pa 0,3 eur.

Na otoku La Digue je edini dovoljen način transporta kolo. Najamete jih lahko čisto ob pristanišču ali povprašate v vaši nastanitvi, če jih lahko najamete pri njih. Cene se gibljejo med 8 in 15 eur na dan.

Edina pot do otoka La Digue je po morju. Ostali turisti so se pritoževali nad slabostjo pri vožnji z ladjo, tako da kakšna dodatna vrečka ni odveč. Midva sva jo k sreči dobro odnesla, lahko pa potrdiva, da so ladje res hitre in morje valovito.

Na otok Praslin se lahko odpravite z ladjo ali pa z manjšim letalom (iz letališča na otoku Mahe). Cenovno sta bili leta 2019 obe možnosti dokaj primerljivi. Let z letalom traja 20 minut in vam ponuja čudovite razglede na sejšelsko otočje.

 

PRENOČIŠČA

Sejšeli ponujajo vse; od luksuznih resortov do stanovanja pri domačinih. Temu primerno so tudi cene zelo različne. Priporočam, da prenočišče rezervirate že doma, saj so ugodne in lepe nastanitve hitro zasedene. Večina prenočišč ima v ceno vključen tudi zajtrk. Midva sva na vseh otokih spala v apartmajih in bila zadovoljna s čisto vsemi:

  • Otok Mahe: Ocean Terrace (zaradi dolgega in strmega klanca priporočam samo najemnikom avtomobila);
  • Otok Praslin: Summer self catering;
  • Otok La Digue: Coral apartments.

 

HRANA

Med najbolj tipične jedi sodita morska riba z rižem ali piščanec v curry omaki, z zelenjavo in rižem. Ob cestah in na bolj turističnih plažah prodajajo ogromno svežega sadja (ananas, kokos, karambola, marakuja, mango, pitaja). Za zajtrk navadno postrežejo jajca, maslo in marmelado, sadje ter čaj. Cene hrane se močno razlikujejo, glede na to, kje želite jesti. V restavracijah boste za obrok redko odšteli pod 30 eur, medtem ko lahko v tako imenovanih take away ‘restavracijah’, skoraj enak obrok dobite za 5 eur. Midva sva v restavraciji jedla samo enkrat, saj nama je bilo bolj všeč, da sva si hrano odnesla na plažo in imela v ceno vključen še razgled.

Take away ‘restavracije’, ki jih priporočam:

  • Otok Mahe: Ole restaurant
  • Otok Praslin: Coco rouge, Take away Praslin
  • Otok La Digue: Mi mum’s, Gala take away, Rey & Josh

 

Scroll to top