Izlet na Sv. Jakob nad Katarino

Sveti Jakob je del Polhograjskih Dolomitov in dosega 806 m. n. v. Imenuje se po cerkvici svetnika Jakoba, ki stoji na vrhu. Je odlična izbira za izlet, posebno takrat ko želite pobegniti pred meglo v kotlini.

Dostopen je čisto vsem starostnim skupinam. Sv. Jakob je namreč  primeren tudi za vozičke, dojenčke v nosilkah in tiste malčke, ki so šele začeli z osvajanjem vrhov. Tisti, ki bodo imeli po hoji še vedno dovolj energije, se lahko zaigrajo še v otroškem igrišču pri osnovni šoli.

Prvi del poti je raven in poteka najprej skozi gozd, kasneje pa med travniki, kjer lahko uživate v čudovitih razgledih na Šmarno goro, grad Smlednik, Alpe itn. Na koncu vaš čaka krajši vzpon do cerkvice.

Dolžino poti si lahko prilagodite glede na svoje želje:
Krajša pot: Sledite tablam za Sv. Jakob in parkirate na makadamskem parkirišču pri napravah za fitnes na prostem. Takoj vstopite v gozd. Pohod traja približno 25 minut.
Srednja pot: Parkirate pri osnovni šoli ali kjerkoli drugje na Sv. Katarini (Topol). Po asfaltirani cesti se povzpnete v smeri označb za Sv. Jakob. Pohod traja približno 40 minut.
Daljša pot: Parkirate na parkirišču v Žirovnikovem grabnu in se povzpnete najprej na Katarino, potem pa naprej na Sv. Jakoba. Pohod traja približno 1,5 ure.

Na vrhu gostilne ni, tako da je dobro imeti s seboj pijačo in malico. V vasi Topol na Sv. Katarini pa imate možnost kosila v restavracijah Dobnikar in Pr Jur.

Scroll to top