Goriška Brda – znamenitosti

RAZGLEDNI STOLP GONJAČE

23 metrov visok stolp je odlično izhodišče za raziskovanje Brd, saj vam ponuja razgled nad celotno pokrajino in še veliko dlje. Ob lepem vremenu lahko vidite Alpe, Dolomite, Tržaški zaliv in Vipavsko dolino. Vzpon na stolp je popolnoma brezplačen, zahteva pa kar nekaj truda. Je le treba prehoditi 144 stopnic. Zraven stolpa je spomenik posvečen žrtvam 2. svetovne vojne. Ob stolpu lahko kupite izdelke in spominčke iz Goriških Brd.

ŠMARTNO

Šmartno je prikupna kamnita vasica, zavarovana kot kulturni spomenik. Naselje je včasih služilo kot utrdba s sedmimi obrambnimi stolpi, danes pa jih je ohranjenih pet. V vasici obratuje restavracija Hiša Marica, ki ponuja domače jedi in vina. Priporočam predhodno rezervacijo. V vasi si lahko ogledate tudi notranjost tradicionalne briške hiše ali katero od razstav v Hiši kulture.

VILA VIPOLŽE

Je renesančna vila, danes namenjena predvsem poročnim slavjem in drugim dogodkom. Vila ima pestro zgodovino, saj je najprej pripadala goriškim grofom, ki so jo uporabljali kot lovski dvorec, kasneje rodbini Benečanov, katerim je služila kot poletna rezidenca. Slednji so pred vilo zasadili ciprese, ki jih lahko opazujete še danes in veljajo za najstarejše na slovenskem. Ob predhodni najavi si lahko ogledate tudi notranjost vile. Med vikendom znotraj vile obratuje restavracija Kruh in vino. Pred vilo je brezplačno parkirišče. Za ogled zunanjosti in parka ne boste potrebovali več kot 15 minut.

CERKEV SV. KRIŽA

Cerkvico boste opazili že od daleč, saj je dvignjena nad vasico Kojsko. Kljub temu, da imamo v Sloveniji ogromno cerkvic, se ta razlikuje po svoji zunanjosti. Njen zvonik je namreč bolj podoben grajskemu stolpu, kot pa pravemu cerkvenemu zvoniku. Je namreč ostanek trdnjave, ki je tu nastala v času turških vpadov. Mi smo si uspeli ogledati samo zunanjost, če imate čas pa si le oglejte še gotski oltar in baročne freske. Za vzpon boste potrebovali le nekaj minut. Do cerkvice lahko dostopate tudi z avtom, vendar je cesta ozka in strma.

KRČNIK

Na obrobju Goriških Brd je potok Kožbanjšček izdolbel številna korita in ustvaril naravni most. Krčnik je zavarovan kot kulturni spomenik. Do mostu se lahko pripeljete z avtom, lahko pa celotno dolino raziskujete tudi peš. Parkirišče se nahaja pri vasi Hlevnik, pot pa je dolga približno 2,5 km. Priporočamo ogled v suhem vremenu.

Scroll to top